Diğer Haberler

İlkler hayata geçirildi

-REKLAM-

Pandemi nedeniyle birçok sektörde sıkıntıların yaşandığı ve hayatın zaman zaman durma noktasına geldiği 2020 yılında SUBÜ; eğitimden topluma hizmete, spordan tarıma, teknolojiden enerji verimliliğine, akademik faaliyetlerden depreme kadar birçok alanda farklı çalışmalar gerçekleştirdi.

Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (SUBÜ) kuruluşunun 2. yılı olan 2020’nin neredeyse tamamında eğitim-öğretime uzaktan devam etse de oldukça farklı alanlarda birçok gelişme yaşandı. +1 Uygulamalı Eğitim Modeli’nin kurucusu ve uygulayıcısı olan SUBÜ, pandemi sürecinde de iş yeri uygulamasından taviz vermezken, yıl içerisinde yapılması gereken ve geleceğe yönelik adımlar atıldı. Protokoller imzalandı, yeni fakülte ve meslek yüksekokulları açıldı, mevcut birimler güçlendirildi, sanayi iş birliği ileri boyuta taşındı ve akademik başarılara yenilere eklendi.

Yeni Fakülte ve MYO’lar

2020 yılı SUBÜ’nün şehrin ihtiyaçları doğrultusunda birimlerini arttırarak büyümesini sürdürdüğü bir yıl oldu. Bu kapsamda Sağlık Bilimleri Fakültesi, Ziraat Fakültesi, Akyazı Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu ve Denizcilik Meslek Yüksekokulu açılarak 2020-2021 Akademik Yılı ile birlikte öğrenci almaya başladı. Şehrin, ülkenin, iş dünyasının ve kamu kurumlarının ihtiyaçlarını belirlemek için gerçekleştirilen Fikir Sofrası etkinliklerinde alınan kararlar doğrultusunda yeni açılan fakülte ve meslek yüksekokullarındakiler de dâhil olmak üzere ortak akılla toplam 16 bölüm ve program öğrenci almaya başladı. Yeni bölüm ve programlar yüzde 100 doluluğa ulaştı.

Başarılar gururlandırdı

TETRA Elektromobil Topluluğu öğrencilerinin çalışmalarıyla hazırlanan ve üniversitenin ürettiği motorla yarışan elektrikli araç Revolt, düzenlenen yarışlarda 3 kupa birden aldı. Revolt, TEKNOFEST kapsamındaki pist yarışını 3. sırada tamamlarken Yerli Ürün Teşvik’te 3. oldu. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından düzenlenen yarışı ise 2. sırada tamamlamayı başardı. VECHÜR2020 takımının İHA’sı TEKNOFEST yarışlarında 75 takım arasında 5. oldu. SUBÜ’nün milli sporcuları da özellikle pandemi öncesi kısa dönemde başarılar elde etti. Ömer Faruk Ateş, Ümit Genç ve 21 Yaş Altı Avrupa Karate Şampiyonası’nda; Emine Selda Kırdemir Çoklu Branşlar Şampiyonası’nda altın madalya kazandı. Spor Bilimleri Fakültesi ÜniAr tarafından akademik teşvik performanslarına göre yapılan sıralamada tüm fakülteler arasında 3. sırada yer aldı. Yine Spor Bilimleri Fakültesi tarafından KidZania, Sakarya Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu ve Sakarya Voleybol Kulübü ile iş birliği protokolü imzalandı.

Merkezler çeşitlendi

Topluma hizmet ve Ar-Ge noktasında hizmet sunan merkezlere yenileri eklendi. 2020 yılında Yapay Zekâ ve Veri Bilimi Uygulama ve Araştırma Merkezi (YAZEM), Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi (TABTEM), Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi (UZEM), Mesleki ve Teknik Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi (MESTEM) ile Otizm Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi kuruldu. YAZEM’de dijitalleşmeye, TABTEM’de nitelikli istihdam için eğitime, UZEM’de online eğitim-öğretim sürecinde yönelik çalışmalar gerçekleştirildi. MESTEM’de sertifikalı mesleki eğitimler başladı. Üniversite bünyesinde hizmet veren Sapanca Park Uygulama Oteli pandemi sürecinde vefakârca görevlerini yerine getiren sağlık çalışanlarına hizmet sundu. Otel, Kovid-19 riski nedeniyle ailesiyle yaşamayan sağlık personellerine tahsis edildi.

Uzaktan eğitim sistemi kuruldu

Pandemi sürecinin getirdiği riskler nedeniyle alınan eğitim-öğretime uzaktan devam edilmesi kararının ardından Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi (UZEM) tarafından hızlı bir yapılanmaya gidildi. 2020-2021 Akademik Yılı ile birlikte üniversitenin şehir genelindeki tüm birimlerinde yüz yüze verilen eğitimler lms.subu.edu.tr adresine taşındı. UZEM tarafından kontrol edilen sistemle sanal sınıflarda canlı ders işleme, derse yönelik materyaller ekleme, ders kayıtlarını daha sonra da izleyebilme imkânları yer alıyor. Sınavlar ise hem test hem de klasik olarak sistem üzerinden gerçekleştirilebiliyor. Sistemi daha nitelikli hale getirmek için çalışmalar yürütülüyor. SUBÜ, Türkiye’de MÜDEK akreditasyonuna sahip tek Teknoloji Fakültesi’ne sahip olma ayrıcalığını 2020’de de sürdürdü. Akreditasyon süresi bir yıl daha uzatıldı. Turizm Fakültesi ise TURAK tarafından yapılan denetim ve değerlendirmeler neticesinde akredite olarak akreditasyon belgesi aldı.

Geniş alanda topluma hizmet

2020 yılında SUBÜ tarafından topluma hizmet anlamında da çalışmalar yapıldı. İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile özel yetenekli öğrencilerin eğitimine ilişkin protokol imzalandı. Ebeveyn mısır hatlarının tepe püsküllerinin polen dökmemesini sağlayan proje, TÜBİTAK ARDEB kapsamında kabul edildi. Fındıkta verimliliği arttıracak çalışmalar başlatıldı. Enerji verimliliğine yönelik olarak geliştirilen Ar-Ge projesi, YEVDES kapsamında onaylanarak Avrupa Birliği tarafından Türkiye’de destek sağlanacak 12 proje arasında yer aldı. Dr. Öğr. Üyesi Mücahit Soyaslan’ın TÜBİTAK destekli projesi kapsamında yerli imkânlarla yüksek enerji verimliliğine sahip dişlisiz asansör motoru üretildi. Yüksek verimliliğe sahip güneş panel sistemleri geliştirmeyi amaçlayan eğitim proje başvurusu Avrupa Birliği tarafından desteklenmeye hak kazandı.  İzmir Depremi’nin ardından bölgede arama-kurtarma faaliyetlerine katılan SUBÜ Doğal Afet Kurtarma ve İlk Yardım Öğrenci Topluluğu, Ayda Gezgin’in 91 saatin ardından enkazdan sağ olarak çıkarıldığı çalışmalarda önemli rol oynadı. Sağlık Bilimleri Fakültesi, toplumdaki dezavantajlı grupların yaşamlarını kolaylaştıracak projelerin sunulduğu bir panel düzenledi.

İlkler hayata geçirildi

SUBÜ’ye öğrenim görmeye gelen yabancı öğrencilerin sayısı 2020 yılında artış gösterdi. Öğrencilerin ilk adresi olan Dil Eğitim Öğretim Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde (SADEM) Türkçe öğretiminin yanı sıra öğrencilerin kültürel olarak şehre ve ülkeye adaptasyonlarına yönelik çalışmalar ve etkinlikler de yürütüldü. Teknolojinin son imkânlarından yararlanılarak sanal gözlükle başlatılan eğitim tekniği Türkçe öğrenimine yeni bir boyut kazandırdı. Yaşam Boyu Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi (SAYEM) tarafından Türkiye’de bir ilk olarak başlatılan ‘Pandemi Sorumlusu Sertifika Programı’ yurt genelinde ilgi görürken, iş hayatının ilk salgın uzmanları sertifikalarını aldı. Yine merkez tarafından Türkiye’de bir ilk olarak E-Devlet’ten sertifika sorgulama hizmeti hayata geçirildi. Sertifika sahipleri sorgulamanın yanı sıra E-Devlet üzerinden kare kodlu belge de oluşturabilme imkânına kavuştu.

Yöresel ürünler üretiliyor

Kovid-19 pandemisine rağmen SUBÜ’de fiziki imkânların daha iyi hale getirilmesine yönelik çalışmalar yürütüldü. Fakülte ve MYO’larda kapsamlı onarım ve dönüşümler gerçekleştirildi. Turizm Fakültesi’ne tam donanımlı uygulama mutfağı kazandırıldı. Pamukova MYO’nun Süt Ürünleri Üretim Tesisi ve Laboratuvarı yenilenerek yöresel süt ürünlerinin Ar-Ge ve üretim denemeleri başlatıldı. Öğrencilerin uygulamalı eğitimine de katkı sağlayacak tesis ve laboratuvarda Pamukovalı çiftçilerden soğuk zincirle tedarik edilen sütler yöresel ürünlere dönüşüyor. Ferizli MYO tarafından hazırlanan ve Doğu Marmara Kalkınma Ajansı (MARKA) tarafından kabul edilen ‘Nitelikli İş Gücünün Yetiştirilmesi’ başlıklı proje kapsamında bilgisayarlı kalıp ve tasarım dersleri faaliyete geçti. Günün teknolojisi SUBÜ’nün +1 Eğitim Modeli ile birleşerek tekstil sektörü için iş dünyasının istediği özelliklere sahip iş gücü yetiştirilmeye başlandı.

İş birlikleri geliştirildi

SUBÜ, 2020 yılında çok sayıda paydaş kurumla tam zamanlı ve iş garantili iş yeri uygulamasından depreme, spordan ortak strateji geliştirme noktasına kadar iş birlikleri geliştirdi. Kurumlar arasında Sakarya Büyükşehir Belediyesi, Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi, Darüsselam Üniversitesi, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü gibi kamu kurumları; Pirelli, BMC ve KidZania gibi alanında dev şirketler; UDEF, Yedirenk Uluslararası Öğrenci Derneği gibi öğrencilere yönelik çalışan sivil toplum kuruluşları ile 1.Organize Sanayi Bölgesi de yer aldı. Kariyer.net tarafından 486 bin işverenin 200 milyonun üzerinde hareketi incelenerek işverenlerin hangi üniversite mezunlarını daha çok tercih ettiklerine yönelik hazırlanan ‘İşveren İlgi Endeksi’nde SUBÜ, devlet üniversiteleri arasında 11. sırada yer aldı. ÜniAr tarafından yayınlanan ‘Akademik Ekoloji: Akademisyenlerin Gözünden Üniversiteler’ başlıklı değerlendirmede ise akademik ekoloji genel sıralamasında 126 üniversite arasında 35. oldu. 2020 yılında üniversite bünyesindeki 5 uluslararası dergi yayın hayatına başladı.

Son Haberler

Tiroid Kanseri Sessiz İlerliyor

Kadınlarda erkeklere oranla 3 kat daha fazla görülen tiroid kanseri, kadınlarda en sık 40-50 yaş erkeklerde ise 60-70 yaş...