Özel Medar Hastanesi Sakarya Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Tolga Kaplan, kar yağışının ardından yaşanan buzlanmalarda özellikle yürürken dikkatli olunması gerektiği konusunda uyardı.
MECBUR KALMADIKÇA DIŞARI ÇIKMAYIN
Sakarya’da son birkaç gündür etkisini sürdüren kar yağışının ardından düşen ısı ile buzlanmanın da baş gösterdiğini ifade eden Özel Medar Hastanesi Sakarya Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Tolga Kaplan, “Her şeyden önce karlı ve buzlu havalarda mecbur kalmadıkça dışarı çıkmayın. Özellikle orta ileri yaşta ki kişilerin bu hususta daha dikkatli olması gereklidir” dedi.
NELERE DİKKAT ETMELİYİZ?
Op. Dr. Tolga Kaplan, dışarı çıkıldığında karda yürürken nelere dikkat edilmesi gerektiğini ise şöyle sıraladı:
- Karda (ve buzda) aceleci olmadan yürünmelidir, gideceğiniz yere kuru havada varması muhtemel süreden önce çıkınız.
- Giyim şekliniz hareket kabiliyeti ve esnekliğinizi belirleyecektir; karda yürürken mümkün olan en ince, dar kesim olmayan ve ıslanmayan-su tutmayan kıyafetler tercih edin.
- Işığı ve yansımayı kıracak bir güneş-kar gözlüğü takmak görüş mesafenizi ve karda görme keskinliğinizi arttıracaktır.
- Yürüme şekli olarak yavaş ve kısa adımlar kullanılmalı, adımlar zemini hissederek topuk basması şeklinde olmalıdır (tıpkı bir penguen gibi).
- Karlı zeminin altında buz tabakası gelişmiş olabileceği akıldan çıkarılmamalıdır.
- Dengeli bir yürüyüş ve olası bir düşme halinde korunmak için yürürken eller boşta olmalıdır (eller cepte yürünmemeli).
- Yine destek amaçlı bir baton-baston kullanımı destek amaçlı olarak önemlidir.
- Topuksuz ancak altı tamamen düz olmayan, lastik ve tırtıklı tabanlı ayakkabılar tercih edin.
- Ayakkabınız bileğinizi tam olarak sarmalı tercihen bot şeklinde olmalıdır. Bu şekilde bilek burkulmaları veya bilek kırıkları da bir nebze önlenmiş olacaktır.
- Kauçuk, neopren veya lastik ve tırtıklı tabanlı ayakkabılar karda daha sıkı bir zemin tutunması sağlar.
- Ayakkabı üzerine çorap giymekte kayganlığı azaltan bir etki oluşturacaktır.
- Düşeceğinizi hissettiğiniz anda dirsekler hafif kırık vaziyette kendinizi bir yana bırakmalısınız; bu şekilde omuz ve dirseğiniz el bileğinize gelecek yükü emerek olası bir el bilek kırığı veya dirsek çıkığını önlemiş olur.
- Karo, mermer veya buzlu asfalt gibi parlak zeminlerden ziyade toprak ve çim zemin buz ve kayganlık açısın dan daha emniyetlidir.
- Ezilmemiş kar satıh olarak daha güvenlidir ve yürürken bu kısımlar tercih edilmelidir.
- Önünüzde ki kişi ile bir adam boyu mesafe bırakılmalı ve takip mesafesi korunmalıdır.
- Yine bir taraftan destek alınarak yürüme şekli (duvar, trabzan vs) güvenli bir destek oluşturacaktır.
- Eller herzaman dışarda ve tercihen boşta olmalıdır.
- Arabadan inerken, arabaya binerken, apartman giriş-çıkış merdivenleri özellikle dikkat gerektirir ki karlı zemin altında buz veya su birikintisi en sık bu satıhlarda gelişir.
- Çatı, tente, saçak veya su giderlerinin altından yürümeyin bu yüzeylerin üzerinde kar birikintisi olacağı gibi bunların altı ve çevreleri buz tutmaya özellikle elverişlidir.
- Karda yürürken cep telefonu veya herhangi bir elektronik cihazı kullanmayın.
- Eğer bir yük taşımak zorundaysanız her iki elinize eşit ağırlıkta ve taşıyabileceğiniz ebatlarda yük alın, düşme anında yükleri elinizden bırakın.
- Düşme anında hemen kalkmaya çalışmayın, öncelikle el ve ayak bileklerinizi kontrol edin, her iki ayağınızın tabanını yere koyun ve kalkmak için destek alabileceğiniz bir nesne belirleyin.
- Karlı zeminden pürüzsüz kuru zemine geçerken ayakkabı-botunuzun altını mutlaka sert bir şekilde silkeleyerek temizleyin bu şekilde kuru zemine geçiş kayganlığını önlemiş olursunuz.