Kardiyolog Prof. Dr. Hüseyin Gündüz, kalp krizi sonrası baypas ameliyatı kararı alınan birçok hastayı, klinik tecrübeleriyle ameliyata gerek kalmadan şifayla taburcu ettiklerini kaydetti.
Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesi (SEAH) Kardiyoloji Kliniği Şefi Prof. Dr. Hüseyin Gündüz, klinikte gerçekleştirilen özellikli vakalarla ilgili bilgiler verdi. Özellikle kalp krizi sonrası kalbi ciddi hasar gören hastaların kalp yetersizlikleri nedeniyle ilerleyen zamanlarda nefes almakta güçlük, hareket edememe, yürüyememe gibi birçok zorlukla karşılaştıklarını dile getiren Gündüz, bu durumların hastanın sağlığı yanında hayat konforunu da olumsuz etkilediğini belirtti. Erken yaşta kalp krizi geçirenler de bile 10-15 yıl sonra kalbin fonksiyonlarının giderek zayıflamasıyla kalp nakline ihtiyaç duyabilecek durumlar yaşandığının altını çizen Gündüz, tıkanan damarların anjiyoyla belirlenerek açılmasının mümkün olmadığı durumlarda hastanın baypas ameliyatı olmasının kaçınılmaz olduğunu söyledi.
SEAH Kardiyoloji Kliniğinin alanında deneyimli ve tecrübe sahibi hekimlerden oluşmasının Kliniği bölgede önemli bir merkez haline getirdiğini ifade eden Gündüz, baypas kararı alınan birçok hastayı anjiyoplasti operasyonlarındaki tecrübe sayesinde ameliyata gerek kalmadan sağlığına kavuşturduklarını kaydetti. Gündüz “Göğüs ağırıyla bize başvuran ve kalp krizi geçirdiğini tespit ettiğimiz hastalarımıza burada çok kısa bir sürede müdahale ediliyor. Kalbin sağlıklı çalışmasına yönelik damarlara anjiyoplasti açılıyor. Bu sayede hastalarımız baypas ameliyatına gerek kalmadan sağlığına kavuşuyor. Mümkün olan tüm risklerin göze alındığı özellikli vakalar her kliniğin cesaret edip gerçekleştiremeyeceği vakalardır. SEAH Kardiyoloji Kliniğimiz bu anlamda gerçekten çok başarılı operasyonlar gerçekleştiriyor.” dedi.
“Bizim burada neredeyse yapamayacağımız bir operasyon yok diye biliriz.” sözleriyle açıklamalarını sürdüren Gündüz, sözlerine şöyle sürdürdü: “En son ameliyat riski nedeniyle başvuran 53 yaşındaki erkek bir hastamızın durumunu anlatacak olursak, hastamız bize başvurdu. Yaptığımız muayene ve tetkikler sonucu anjiyoplasti ile kötü durumdaki damarlara müdahale yapabileceğimizi gördük ve operasyonu gerçekleştirdik. Başarıyla tamamladığımız bu operasyon sonrasında hastamızı taburcu ettik ve kontrol sürecinde gördük ki şikayetleri ortadan kalkmış durumda. Sağlıklı bir şekilde hayatına devam ediyor. Yaptığımız çalışma her yerde gerçekleştirilebilen bir çalışma değil. Tıkalı damarları nedeniyle kalp yetmezliğine giden durumlarda baypas kararı verilmiş birçok hastamıza şifaya vesile olabiliyoruz. Kardiyoloji Kliniğimize Başhekimimiz Doç. Dr. Fikret Halis Bey ve İl Sağlık Müdürümüz Prof. Dr. Aziz Öğütlü’nün destekleri ve katkıları içinde ayrıca teşekkür ediyoruz.”