E-Ticarette bilgi güvenliği nedir? E-ticaret yani elektronik ticarette karşı taraflar birbirlerini göremedikleri için ve güvenli bir alışveriş sağlamak adına bazı güvenlik tedbirleri alınması gerekmektedir. E- ticaret değil de normal klasik ticareti yapan kişiler karşılıklı olarak birbirlerine güven sağlamak için imza, kimlik gibi yöntemleri kullanırlar. Fakat dijital ortamda yapılan e-ticaret işlemlerinde ise tarafların beklentileri güvenliği sağlamaya yöneliktir. Bu yüzden de dijital ortamlarda hem sertifikalar hem de imzalar oluşturulmaktadır.
Dijital sertifikalar ve imzalar ile birlikte sanal platformlarda yapılan e-ticaret işlemlerinde firmalar kişinin bilgilerinden emin olabilmekte ve güvenli ticaret yapılabilmektedir. Bununla birlikte, e-ticaret sisteminde kredi kartı ile yapılan alışverişlerde bilgilerin üçüncü kişilerin eline geçmesi de en önemli risklerden birisidir Özellikle online mağazalardan internette sanal dijital ortamlardan yapılan alışverişlerde bu risk ortaya çıkmaktadır. E-ticaret sisteminde iletişim teknolojisinin sürekli olarak gelişmesi ve kendini yenilemesi ile birlikte bilginin güvenliğinin korunması açısından hassasiyet artmaktadır.
ISO 27001 bilgi güvenliği sistemi https://adldestek.com/iso-27001-online-egitim ile birlikte e-ticaret sitelerinde uygulanacak KVKK tabanlı bir yönetim sistemine sahip olursunuz.
E-Ticarette Bilgi Koruma Yöntemleri
Günümüzde özellikle günlük yaşamdaki birçok iletişim elektronik ortamlardan yapılmaktadır. Bu yüzden dijital ortamlarda yapılan işlemlerde birçok bilgi aktarılmakta ve birçok kişinin, işletmenin ya da kurumların özel bilgileri paylaşılmaktadır.
Bilgilerin güvenliğinin korunması konusunda da çalışmalar artmıştır. Özellikle dijital ortamlarda ve açık ağlarda başkalarına ait olan bilgilerin iletilmesi ile birlikte bu bilgilerin değiştirilmesi, dinlenmesi, taklit edilmesi gibi riskler ortaya çıkmaktadır.
Bilgi güvenliğinin sağlanması bu yüzden oldukça önemlidir. Bilgi güvenliğinin sağlanması ise bu riskler ve tehditlerin tamamen ortadan kaldırılmasıyla olabilir. Bu yüzden bilgi güvenliğini korumak için birçok yöntem geliştirilmiştir. Günümüzde yaygın bir şekilde kullanılan bilgi güvenliğini korumaya dayalı yöntemler şunlardır:
- Kilitleme ve Şifreleme
- Açık anahtar ve gizli anahtar
- Onay Kurumu
- Elektronik kimlik belgesi
- Set ve SSL
Kilitleme ve Şifreleme Yöntemi
E-ticarette güvenlik standartları kapsamında uygulanan en önemli yöntemlerden birisi kilitleme ve şifreleme yöntemidir. Gizli bilgilerin kodlanması ve şifrelerin hazırlanması ya da kırılması kriptografi olarak adlandırılmaktadır. Algoritmaların iletişimdeki güvenliğini sağlamak için kullanılmaktadır.
Açık Anahtar ve Gizli anahtar
Anahtar, şifreyi çözme sırasında kullanılan sayı dizisini ve şifrelemeyi ifade eder. Yani, açık ya da gizli anahtar sayısal algoritmalardır. Anahtarlar, ödeme işlemlerinde kullanılmaktadır. Halka açık olan anahtar açık anahtardır. Public Key adı verilmektedir.
Onay Kurumu
Onay kurumu, E- ticaret işlemlerinde iki taraf arasında bir sorunu ortadan kaldırmak amacıyla güvenilir üçüncü kişinin yetkili bulunması ve işlemin bu kurum tarafından onaylanması çerçevesinde tasarlanmıştır. Güvenilir olan 3. Kişi sistem içerisinde yer alan kişilere elektronik kimlik belgesini veren onay kurumlarıdır.
Elektronik Kimlik Belgesi
Elektronik kimlik belgesi, kısaca EKB olarak tanımlanmaktadır. Onay kurumunun hazırlamış olduğu bir belgedir. Onay kurumu bu belgeyi sayısal olarak imzalamaktadır. Ayrıca elektronik kimlik belgesi hangi kişiye hangi açık anahtarın ait olduğunu göstermektedir.
SSL ve SET
SSL nedir? SSL açılımı Secure Sockets Layer anlamına gelir. Ağ içinde güvenli bilgi aktarımını sağlamak için geliştirilmiştir. SSL modül olarak web sunucularına yüklenmektedir. Amaç web sunucularının güvenli erişime uygun olmasını sağlamaktır. Bununla birlikte, bilgiyi gönderen taraf ile bilgiyi alan taraf bilgisayarda doğrulama sistemini kullanırlar. Bilgi alan taraf istemci olarak bilgi gönderen taraf ise sunucu olarak tanımlanmaktadır. Bu yöntem ile bilginin doğru yerden geldiği teyit edilmiş olur. Bunun yanı sıra SSL, dijital imza sertifikalarını kullanmaktadır. Sertifika veri dosyasını ifade eder.
SET nedir? SET açılımı secure electronic transaction anlamına gelmektedir. SET güvenli bilgi akışını sağlamak üzere geliştirilmiş protokol olmaktadır. Özellikle kredi kart bilgileri için geliştirilmiştir. Yani kredi kartı ile yapılan online ödemelerde bilgilerin gizliliğini ve güvenliğini sağlamaktadır.
Bilgi Güvenliğinin Önemi
E-Ticarette güvenlik kavramı nedir? Elektronik ticaretin sürekli olarak gelişmesi ile birlikte bu ortamda yayılan bilgilerin güvenliği oldukça önemli hale gelmiştir. Dijital platformlardan gerçekleştirilmiş olan her türlü iletişimde sadece işlemi yapan tarafların bu bilgilere erişmesini sağlamak gerekmektedir. Bunu sağlayarak güven ortamı yaratılabilir. Elektronik ticaretin gelişmesi de bilginin güvenliğinin korunması ile olacaktır. Dijital ortamlarda E-Ticaret işlemlerinde hem kullanıcılar hem de tüketici açısından önemli olan yapılan hukuki işlemlerin güvenilir olması ve altyapı sisteminde yer alan ağ hizmetlerinin güvenli olmasıdır. Bununla birlikte, işlemler ve taraflar hakkındaki bilgilerin doğrulanması ve E- ticaret yapılabilmesi için alt yapının güvenilir olması oldukça önemlidir.
Kullanıcılar dijital ortamda yapmış oldukları işlemlerin güvenli bir şekilde yapılmış olduklarından emin olmak isterler. Dolayısıyla E-Ticarette yapılan işlemlerin el değiştirmesi ya da riskli olması durumunda elektronik ticaretin gelişimi de başarısız olur. Bu yüzden, E-Ticaret güvenlik ölçütleri kapsamında E-Ticaret sistemi için güvenilir enformasyon altyapısı önemli olmaktadır. Güvenilir bir enformasyon altyapısı için iletişim ağının güvenilir olması gerekmektedir. Bununla birlikte, iletişim ağına yapılan saldırılardan sistemleri korumak için etkili araçların kullanılması önemlidir. Ayrıca sistemin dış saldırı ve tehlikelerine karşı nasıl korunacağını bilen iyi eğitimli uzman personel ihtiyacı bulunmaktadır.
Bilgi Bütünlüğünün Sağlanması
Bilgi bütünlüğünün sağlanması, korunması, bilginin saklanması ve tüm iletişim alanlarındaki iletimi sırasında herhangi bir değişime uğramaması için bilginin özgün halinin korunması oldukça önemlidir. Buna bilgi bütünlüğü adı verilir. Bilgi güvenliği ise bir bilginin bütünlüğü koruyarak, kime ait olduğunu belirleyerek ve gizli kalmasını sağlayarak saklanmasını ifade etmektedir.
E-Ticaret Sitesinde Güvenlik Tehditleri Nelerdir?
E-ticarette birbirleri ile iletişim kuran iki taraf arasındaki tüm bilgilerin üçüncü kişilerden saklanması gizlilik ilkesidir. Ayrıca bir kişiye ait olan bilgilerin diğer kişilerden gizli tutulması da gizlilik içerisinde değerlendirilir. E-ticaret sitesindeki kişilere, kurumlara ve tüm bilgilere zarar verebilecek olan bütün eylemler güvenlik tehdidi olarak adlandırılmaktadır. Hackerlar, bilinçsiz kullanıcılar, sosyal mühendisler E-Ticaret siteleri için güvenlik tehdidi oluştururlar. En çok karşılaşılan tehditler şunlardır:
- Müşterilerin kredi kartı bilgilerinin çalınması
- E-ticaret sitesinde veri tabanlarını silinmesi
- Müşterilerin gizli olan bilgilerinin tutulduğu veri tabanlarının çalınması
- E- ticaret sitesine virüslerin bulaşması, saldırıların olması
- E-ticaret sitesine zarar verilerek görünümünün değiştirilmesi ve başka bir adresi yönlendirilmesi
- E-ticaret şirketindeki finansal, gizli bilgilerin ve dosyaların çalınması
E-ticaret Sitesinde Güvenlik Nasıl Sağlanmaktadır?
E-Ticarette güvenlik nasıl sağlanır? E-ticaret sisteminde gerçek ticaretteki gibi fiziksel gözlemleme olmadığı için güvenliğin sağlanması adına etkin sistemler ve etkin yöntemler kullanılmalıdır. E-ticaret sistemindeki güvenlik faktörlerinin arttırılması oldukça önemlidir. Bu sebeple e ticaret işlemlerinde güvenlik planlaması yapılması ve altyapının oluşturulması önemlidir. E-ticaret sisteminde güvenlik tehditlerini önlemek için sayısal sertifikalar, SSL güvenlik katmanı ve güvenlik duvarları oluşturulmaktadır.
En önemli güvenlik tehditlerinden birisi internet sitelerinin taklit edilmesidir. Bu yüzden internetten alışveriş yapacak olan kullanıcıların kullandıkları E-Ticaret sitesinin gerçek olup olmadığını öğrenmeleri ve emin olmaları gerekir. Bu sebeple dijital ortamda kişilerin ve kurumların gerçekten kim olduklarını tespit eden sistemler bulunmaktadır. Bunlarda sayısal sertifikalarla sağlanır. Sayısal sertifikalar sertifika kuruluşlarından alınır ve özel anahtar ile imzalanmaktadır.
Güvenlik duvarları nedir? Yazılım ve donanımı için güvenlik duvarları kullanılmaktadır. Güvenlik duvarları sayesinde yerel ağ ile internet arasındaki iletişimin güvenilirliği sağlanır. Şüpheli dosyaların ve paketlerin aktarılması engellenir. Tehlikeli dosyaların sunucuya bulaşması engellendiği için web sitesinin de zarar görmesinin önüne geçilmiş olur. E-Ticaret sitesine sahip olan kullanıcıların güvenlik duvarlarını en üst düzeyde kullanmaları oldukça önemlidir.
E-ticaret siteleri ve kurumsal firmalar bilgi güvenliğinde yeniliklere ayak uydurmak ve KVKK tabanlı ISO 27001 online eğitimine kurs kaydınızı Adldestek adresinden yapabilir ve eğitim sonunda sertifikanızı pdf formatında talep edebilirsiniz.