Gelecek Partisi Sakarya İl Başkanı Ender Serbes, Akyazı İlçe Başkanı Hüseyin Güler, Arifiye İlçe Başkanı Mehtin Demirkol ve Akyazı yönetim kurulu üyesi Yaşar Kulaksız ile beraber Sapanca Gölü kenarında yaptığı açıklamada; dünyada suyu içilebilir ender göllerden biri olan Sapanca Gölü’nün yıllarca yapılan yanlış uygulamalar sebebiyle, göz göre göre yok edildiğini söyledi.
KENARINDAN OTOBAN GEÇİRİLMESİ YANLIŞTI
Serbes, yaptığı açıklamada, Sakarya ve Kocaeli’nin içme suyunu karşılayan Sapanca Gölü’nün kıymetinin bilinmediğini, kuraklık yaşanmaya başlanınca gölün yeniden hatırlandığını belirtti. Sapanca Gölü’nün sadece son yıllarda değil, uzun yıllar önce yapılan hatalar sebebiyle gölün su kalitesi ve su rezervinin düştüğünü dile getiren Serbes, “Anavatan Partisi zamanında Ankara-İstanbul Otobanı ne yazık ki Sapanca Gölü kenarından geçirildi. Ta o zaman bu yolu geçirmek için Sapanca Gölü’ne içme suyu yerine sanayi suyu raporu verildi. Göl kenarından bu şekilde yol geçirildi. Elbette yol çok önemli, ancak su kadar değil. Su varsa insan hayatı var. TEM otoyolu gölün biraz daha uzağından geçirilebilirdi belki. Ancak olan oldu.” dedi.
YOLLAR DOĞAL DENGEYİ BOZDU
Bu gün Sapanca’nın bir tarafından otoban, diğer tarafından da karayolu geçtiğini ifade eden Serbes, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Uzun yıllar ve uğraşlar sonucunda Sapanca Gölü’nün kenarı kolektörlerle çevrildi. Kuşaklama yapılana kadar göl yollardan ciddi ölçüde kirlendi. Kolektör yapıldıktan sonra belki araçların bıraktığı partikül, lastik parçaları ve diğer kirlilik unsurlarını bir nebze olsun engelledi ancak doğal denge bozuldu. Sapanca Gölü iki şekilde besleniyor. Bunlardan biri yer altı suları, diğeri ise havzadan gelen yağmur ve eriyen kar suları. Kolektör yollardan göle gelen kirliliği önledi ancak bunun yanında havzadan gelen suda azaldı.”
HAVZA VE ÇEVRESİ YAPILAŞMADAN KORUNAMADI
Belki Sapanca Gölü havzası içinde olmayabilir ama Sapanca’nın çevresinde son yıllarda yoğun bir yapılaşmanın gözden kaçmadığının altını çizen Serbes, “Gölün çevresindeki dağlara, arazilere bir bakın. Son yıllarda ne kadar çok yapılaşmanın olduğunu göreceksiniz. Çok eskiden kalan yerleşim birimleri hariç göl çevresinde keşke yapılaşmaya izin verilmeseydi. Bu gün zenginler ve zengin Arapların göl manzaralı villaları sebebiyle betonlaşma sürekli artıyor. Gölün kenarındaki dağlar ve arazilerdeki orman yok oluyor. Göl havzası ve çevresi de ölüyor. Gerçekten çok ama çok üzücü bir durum.” diye konuştu.
VİLLA YAPARSINIZ AMA YENİ BİR SAPANCA GÖLÜ YAPAMAZSINIZ
Bir gölü yok ettiğinizde bunun geri dönüşü olmayacağına dikkat çeken Serbes, açıklamasına şöyle devam etti: “Villayı her zaman istediğiniz yere yaparsınız. Ancak Sapanca Gölü yok olursa bir göl meydana getiremezsiniz. Artık dünyada her damla temiz, içilebilir su altın, elmas değerinde. Biz bu altın ve elmasın kıymetini ne yazık ki bilmiyoruz. Gölden yıllarca büyük sanayi tesisleri kapasitesinin üzerinden su çekti. Kenarından yol geçirildi. Göl çevresi beton yapılaşmayla boğuldu. Bütün hükümetlerin ve yerel yöneticilerin büyük vebali var. Bu vebali nasıl taşırlar bilemiyorum.”
HER ŞEY BİTMİŞ DEĞİL RAHAT BIRAKIN GÖL KENDİNİ YENİLER
Sapanca Gölü’nün artık fazla zamanının kalmadığını belirten Serbes, ancak yine de her şeyinde bitmiş olmadığını vurguladı. Serbes, açıklamasını şöyle tamamladı: “Yollar yapıldı, artık bunun geri dönüşü yok. Telafi edilmesi mümkün hataları bundan sonra yapmamalıyız. Ancak hem Sakarya hem de Kocaeli tarafından göle daha fazla baskı uygulanmazsa Sapanca’nın bir şansı daha olabilir. Bunun için asla ama asla göl havzası ve çevresinde yapılaşmaya izin verilmemeli. Varsa kaçak ya da plana göre yapılamayan yapılar yıkılmalı. Göl çevresinde boş olan yerler yoğun bir şekilde ağaçlandırılmalı. Özellikle yolların kenarı ve çevresinde uygun alanlar ağaçlandırılmalı. Sapanca’yı besleyen dereler ıslah edilmeli. Derelerin akışı yapılar sebebiyle kesilmemeli. Havza çevresinden kolektör bacaları yardımıyla göle daha fazla temiz su girmesi sağlanmalı. Gölden yıllık kapasitesinin üzerinde su çekilmemeli. Sapanca suyu sadece içme suyu olarak kullanılmalı. Sanayi tesisleri göl suyu yerine başka kaynaklardan temin edecekleri kalitesiz su kullanmalı. Aslında uzmanların dediği gibi göl rahat bırakılsa kendi kendini zaten zaman içerisinde yeniler.”