Diğer Haberler

Yüce’nin hedefi ‘Dünyada Tarım Üssü’ olmak

-REKLAM-

Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce, Sakarya 5. Tarım Fuarı’nda “dünyada tarım üssü olmak” hedefini anlattı. Yüce serada, botanik vadisinde ve şehrin dört bir yanında yürüttükleri domates, aromatik bitki, çilek, kenevir üretimleriyle Sakarya’nın ismini dünyaya tanıttığını söyledi. Başkan Yüce, “Sakarya toprağıyla zengin bir şehir. Bu avantajı değerlendirip ülkemize yeni tarım modelleri oluşturuyoruz. Kısa sürede tarımda dünyanın tanıdığı bir şehir olduk ve devam edeceğiz” dedi.

Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce, Hendek’te bakanlık öncülüğünde ve Büyükşehir’in katkılarıyla gerçekleştirilen Sakarya 5. Tarım Fuarı’na katıldı. Fuarda tarım ve hayvancılık sektörünün önde gelen firmalarıyla bir araya gelen Yüce, Sakarya’nın ve Büyükşehir’in pazar payının artırılmasına yönelik sunumlar yaptı.

Tarımda marka şehir

Zirai araçları ve tarım malzemelerini inceleyerek ürün portföyü hakkında bilgi alan Yüce, konuşmasında “tarımda marka şehir” hedefini anlatırken Türkiye’ye ve hatta dünyaya örnek olan projelerini anlattı. Örtü altı tarımda Seracılık Mükemmeliyet Merkezi, aromatik şifalı bitkilerde Sakarya Botanik Vadisi’ni ve uluslararası eğitim organizasyonunda Uygulamalı Tarım Eğitim Merkezi projelerini örnek veren Yüce, Sakarya’nın bu çalışmalarla kısa sürede dünya tarafından tanındığını ifade etti.

Yüzlerce çeşit ürün

Yüce, Sakarya’da domates, kuşburnu, lavanta, biberiye, ada çayı, böğürtlen, defne, kenevir, çilek, safran, istiridye mantarı, pakong bitkisi üretimleri ve tıbbi aromatik yağ üretimiyle tarımda kendisini dünyaya ispatladığına dikkat çekerek, “Sakarya’nın avantajını değerlendirmekten asla kaçınmıyoruz” ifadelerini kullandı.

“Toprak veli nimettir…”

Yüce, “Toprak öyle bir veli nimettir ki; ne kadar emek verirsen, ne kadar değer verirsen sana kat kat fazlasını geri verir. Sakarya’mız çok şükür ki toprak yapısıyla zengin ve verimli bir tarımın üretimi için bize avantaj sağlıyor. Sakarya Büyükşehir Belediyesi olarak bizlerde bu avantajı değerlendirmekten kaçınmıyoruz. Melen Botanik Vadisi’nde kuşburnu, lavanta, biberiye, adaçayı, böğürtlen, kedi otu ve defne gibi 20 çeşit bitki yetiştiriyoruz. İlave edilecek bitki çeşitlerimiz ile birlikte toplamda 3 Milyondan fazla bitkimiz olacak inşallah.” dedi.

“Tarımda dünyaya örnek modeller ürettik”

Tarımda dünyaya örnek modeller ortaya koyduklarını hatırlatan Başkan Yüce, “Hem şehrimiz hem de ülkemiz için yeni bir tarım modeli oluşturmak adına birçok proje gerçekleştiriyoruz. Seracılık Mükemmeliyet Merkezimizde örtü altı tarımın en ileri örneklerinden birini sunuyoruz. 53 bin metrekarelik alan üzerinde kurduğumuz tesisle yıl boyu üretimi sürdürüyoruz. 2023 Mayıstan günümüze kadar olan süreçte 700 ton domates üretimiyle rekor kırdık. Kısa sürede tarımda dünyanın tanıdığı bir kent halinde geldik hamdolsun” şeklinde konuştu.

Pakong üretimi

Yüce, ayrıca Şili’den getirilen “pakong” bitkisini üretmeye başladıklarını belirterek, “Uygulamalı Tarım Eğitim Merkezi, Tarım Lisesi, Safran Yetiştiriciliği, İstiridye Mantarı Yetiştiriciliği, Yeşil Hazine Endüstriyel Kenevir Yetiştiriciliği, Damızlık Manda Yetiştiriciliği, Kozmetik Ürünler Üretimi, Tıbbi ve Aromatik Yağ Üretimi gibi daha birçok projemiz var. Ayrıca pakong hasadını gerçekleştiriyoruz. Öncelikle Şili ülkesinde yetişen pakong bitkisini Sakarya’mıza getirdik Mısır familyasından olan pakong bitkisinden aldığımız verim mısırdan 8 kat fazla olurken besin değeri de mısırdan 5 kat daha yüksektir. Bu şehri bir üretim üssü yapmak istiyoruz.” ifadelerini kullandı.

Fuar organizasyonu tarafından Yüce’ye katkıları sebebiyle plaket takdim edildi. Başkan Yüce, Türkiye’nin dört bir yanından gelen çiftçilerle fotoğraf çekildi.

Son Haberler

Sağnem Türedi’nin En Özel Eserleri Osm’de Görücüye Çıkıyor

Büyükşehir Belediyesi Kasım kültür takvimi kapsamında reprodüksiyon sanatçıı Sağnem Türedi’nin “Işığın Gölgesi” sergisi 7 Kasım Perşembe günü OSM’de görücüye...